Zapeceny spenat s brambory a vejcem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

900 g listového špenátu
700 g brambor
50 g jarní cibulky
2 větší stroužky česneku
4 vejce (nebo dle počtu strávníků)
100 g jemně strouhaného parmazánu
200 ml zakysané smetany
100 ml smetany
1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
1 lžička tymiánu (použila jsem sušený)
máslo
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cele brambory (ve slupce) uvarime do mekka. Pote nechame vychladnout, oloupeme a nakrajime na 0,5 cm silna kolecka.

  2. Spenat vypereme, vhodime do varici vody (asi 1 minutu sparime), pote ochladime ve studene vode a nechame okapat (prebytecnou tekutinu lehce vymackame).

  3. Vejce uvarime, ale jen 5 minut, pote nechame vychladnout, oloupeme a podelne prepulime.

  4. Jarni cibulku nakrajime na drobna kolecka, promichame s okapanym spenatem, pridame prolisovany cesnek, sul, pepr, olivovy olej a promichame.

  5. Zapekaci nadobu vytreme maslem, poklademe platky brambor, ktere lehce posolime, posypeme tymianem a trochou parmazanu.

  6. Na brambory rozprostreme spenatovou smes. Do smesi lehce vtlacime pulky uvarenych vajec (reznou stranou nahoru) a cely povrch potreme smetanovou omackou, kterou ziskame smichanim zakysane smetany, smetany, horcice a parmazanu. Dle potreby omacku dochutime soli a peprem.

  7. Peceme pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!