Zapeceny spenat s brambory a vejcem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 900 g listového špenátu
- 700 g brambor
- 50 g jarní cibulky
- 2 větší stroužky česneku
- 4 vejce (nebo dle počtu strávníků)
- 100 g jemně strouhaného parmazánu
- 200 ml zakysané smetany
- 100 ml smetany
- 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 1 lžička tymiánu (použila jsem sušený)
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Zapeceny spenat s brambory a vejcem
Postup přípravy receptu
-
Cele brambory (ve slupce) uvarime do mekka. Pote nechame vychladnout, oloupeme a nakrajime na 0,5 cm silna kolecka.
Spenat vypereme, vhodime do varici vody (asi 1 minutu sparime), pote ochladime ve studene vode a nechame okapat (prebytecnou tekutinu lehce vymackame).
Vejce uvarime, ale jen 5 minut, pote nechame vychladnout, oloupeme a podelne prepulime.
Jarni cibulku nakrajime na drobna kolecka, promichame s okapanym spenatem, pridame prolisovany cesnek, sul, pepr, olivovy olej a promichame.
Zapekaci nadobu vytreme maslem, poklademe platky brambor, ktere lehce posolime, posypeme tymianem a trochou parmazanu.
Na brambory rozprostreme spenatovou smes. Do smesi lehce vtlacime pulky uvarenych vajec (reznou stranou nahoru) a cely povrch potreme smetanovou omackou, kterou ziskame smichanim zakysane smetany, smetany, horcice a parmazanu. Dle potreby omacku dochutime soli a peprem.
Peceme pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 35 minut.