Výborné perníčky s marcipánem
Recepty, CukrovíSuroviny
- 1 kg hladké mouky
- 30 dkg práškového cukru
- 10 dkg másla
- 4 celá vejce
- 6 lžic včelího medu
- 2 lžíce kakaa
- 1/4 litru mléka
- 2 dkg sody
- 1 dkg amonia
- koření do perníku (nebo jen badyán)
Postup Výborné perníčky s marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Amonium rozmícháme do teplého mléka, v němž rozpustíme máslo a med (amonium až nakonec, rychle kyne).
Sodu zamícháme do mouky a přidáme cukr, vejce, kakao a koření.
Smícháme obě části v těsto (zatím se lepí), které necháme dva až tři dny odpočinout přikryté v lednici.
Po odpočinutí těsto ztuhne a dobře se válí. Vykrajujeme tvary asi 2 až 4 milimetry silné (v troubě hodně vyskočí).
Pečeme v dobře rozehřáté troubě (asi 190°C). Pozor na horkovzdušné trouby s ventilátorem, perníčky deformují (vykynuté se zase slehnou - zkroutí).
Vychladlé perníčky mažeme čokoládou nebo rovnou zdobíme falešným marcipánem, případně obojím.