Voňavý jablečný kompot
Recepty, MoučníkySuroviny
- 6 jablek (větších)
- voda
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého kardamonu
- cukr
- rum (nebo rumová tresť)
- případně rozinky
Postup Voňavý jablečný kompot
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky.
Nasypeme do hrnce a zalijeme takovým množstvím vody, aby jablka byla právě potopená.
Přidáme citronovou šťávu a strouhanou citronovou kůru, celý hřebíček, skořici, kardamon a cukr dle chuti.
Přiklopíme pokličkou a vaříme 10-15 minut (záleží na čerstvosti jablek, starší jablka obvykle stačí vařit kratší dobu).
Uvařené můžeme nechat ve tvaru kostiček nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory na menší kousky.
Podle chuti můžeme vmíchat rum nebo rumovou tresť (pro děti). Pro zpestření můžeme přidat rozinky. Podáváme v zimě horké, v létě vychlazené.