Vlákninou nabitý chléba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 400 g celozrné žitné mouky
- 200 g celozrné pšeničné mouky
- 200 g celozrné špaldové mouky
- 200 g žitných otrub
- 1 kostka droždí nebo sušené,přírodní kvásek
- 2 rovné lžíce soli
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžícka mletého kmínu
- 2 lžícky fenyklových semínek nebo lněných (můžete přidat semínka dle své chutě)
- tuk na vymazání plechu
- mouka na vysypání
Postup Vlákninou nabitý chléba
Postup přípravy receptu
-
Všechny druhy mouky a žitných otrub vsypte do větší mísy a promícháme. Uprostřed vyhloubíme důlek a dejte do něj rozdrobené droždí rozpuštěné ve třech lžících vlažné vody.
Mouku, droždí, kvásek, sůl, koriandr, kmín a asi 600 ml vlažné vody zpracujeme na hladké, dobře prohnětené těsto. Nakonec přidejte do těsta fenyklová semínka. Těsto přikryjeme a nechte ho asi 2 hod. odpočinout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejem na 225°C. Pečící plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto ještě jednou rukama řádně prohněteme, vytvarujeme bochník a necháme chvíli odpočinout.
Bochník potřeme vodou, ostrým nožem vytrvoříme od středu ke krajům zářezy. Na dno trouby postavíme hrnec s horkou vodou a chléb pečeme ve středu trouby asi 1 hod.
Po upečení necháme vychladnout na mříži v troubě.