Vlákninou nabitý chléba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g celozrné žitné mouky
200 g celozrné pšeničné mouky
200 g celozrné špaldové mouky
200 g žitných otrub
1 kostka droždí nebo sušené,přírodní kvásek
2 rovné lžíce soli
2 lžičky mletého koriandru
1 lžícka mletého kmínu
2 lžícky fenyklových semínek nebo lněných (můžete přidat semínka dle své chutě)
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Všechny druhy mouky a žitných otrub vsypte do větší mísy a promícháme. Uprostřed vyhloubíme důlek a dejte do něj rozdrobené droždí rozpuštěné ve třech lžících vlažné vody.

  2. Mouku, droždí, kvásek, sůl, koriandr, kmín a asi 600 ml vlažné vody zpracujeme na hladké, dobře prohnětené těsto. Nakonec přidejte do těsta fenyklová semínka. Těsto přikryjeme a nechte ho asi 2 hod. odpočinout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  3. Troubu předehřejem na 225°C. Pečící plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto ještě jednou rukama řádně prohněteme, vytvarujeme bochník a necháme chvíli odpočinout.

  4. Bochník potřeme vodou, ostrým nožem vytrvoříme od středu ke krajům zářezy. Na dno trouby postavíme hrnec s horkou vodou a chléb pečeme ve středu trouby asi 1 hod.

  5. Po upečení necháme vychladnout na mříži v troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!