Vídeňské dortíčky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 160 g hladké mouky
- 80 g lískových oříšků
- 80 g moučkového cukru
- 120 g másla nebo rostlinného tuku
- 1 lžíce końaku nebo rumu
- špetka skořice
- Oříškový krém:
- 1/8 l mléka
- 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku
- 125 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3-5 lžic mletých nebo nastrouhaných ořechů
Postup Vídeňské dortíčky
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Na vál prosejeme mouku, přidáme nastrouhané nebo umleté oříšky, cukr, skořici, změklý tuk pokrájený na kousky a koňak nebo rum.
Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vyválíme plát, asi 3 mm silný.
Kulatou formičkou vykrájíme kolečka, přeneseme je na plech a upečeme zvolna do růžova.
Vychladlá kolečka spojujeme oříškovým krémem, poté je v tenké vrstvě potíráme. Potřeme i povrch a strany spojených koleček a obalíme je ve strouhaných oříšcích.
Necháme ztuhnout.
Oříškový krém: Nejdříve mléko s rozmíchaným pudinkem na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty, odstavíme a hustou kaši necháme za občasného zamíchání vychladnout.
Mezitím změklý tuk dáme do misky a utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny.
Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme.
Do krému přidáme 3-5 lžic jemně nastrouhaných či umletých lískových oříšků. Na lepší našlehání krému můžeme využít elektrický šlehač, který nám usnadní práci.