Vídeňské dortíčky

Recepty, Cukroví

Suroviny

160 g hladké mouky
80 g lískových oříšků
80 g moučkového cukru
120 g másla nebo rostlinného tuku
1 lžíce końaku nebo rumu
špetka skořice
Oříškový krém:
1/8 l mléka
1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku
125 g másla
140 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
3-5 lžic mletých nebo nastrouhaných ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Na vál prosejeme mouku, přidáme nastrouhané nebo umleté oříšky, cukr, skořici, změklý tuk pokrájený na kousky a koňak nebo rum.

  2. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vyválíme plát, asi 3 mm silný.

  3. Kulatou formičkou vykrájíme kolečka, přeneseme je na plech a upečeme zvolna do růžova.

  4. Vychladlá kolečka spojujeme oříškovým krémem, poté je v tenké vrstvě potíráme. Potřeme i povrch a strany spojených koleček a obalíme je ve strouhaných oříšcích.

  5. Necháme ztuhnout.

  6. Oříškový krém: Nejdříve mléko s rozmíchaným pudinkem na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty, odstavíme a hustou kaši necháme za občasného zamíchání vychladnout.

  7. Mezitím změklý tuk dáme do misky a utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny.

  8. Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme.

  9. Do krému přidáme 3-5 lžic jemně nastrouhaných či umletých lískových oříšků. Na lepší našlehání krému můžeme využít elektrický šlehač, který nám usnadní práci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!