Vepřové závitky s játry nebo s uzeným bůčkem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na jednu porci budeme potřebovat:
- 1. verze:
- 200 g plátek z kýty (můžeme nahradit pleckem)
- 50 g drůbežích jater vcelku
- 50 g špalíček špeku
- 1 lžičku pesta (z pažitky)
- špetku soli
- mletého pepře
- 2. verze:
- 200 g plátek z kýty (můžeme nahradit pleckem)
- 50 g uzeného bůčku (měla jsem domácí)
- 1 lžičku pesta (z pažitky)
- Na základ pod maso budeme potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 50 g nakrájeného špeku
- 1 nakrájenou větší cibuli
- 1/2 kostky zeleninového bujónu (můžeme vynechat a dochutit pouze solí)
Postup Vepřové závitky s játry nebo s uzeným bůčkem
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa přes folii rozklepeme do stran na větší pláty. Po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Vnitřní stranu potřeme pestem, položíme plátek jater a špalíček špeku. Zavineme do závitku a zajistíme nití.
U druhé verze rozklepaný a okořeněný plát masa potřeme pestem, položíme uzený bůček, zavineme do závitku a zajistíme nití.
V kastrolu, nebo širším hrnci na rozehřátém oleji orestujeme špek společně s cibulí. Až začne cibule růžovět, vše odhrneme ke kraji hrnce, vložíme závitky a zprudka je necháme ze všech stran zatáhnout.
Závitky podlijeme do poloviny horkou vodou, rozdrobíme bujón a pod poklicí slabým varem dusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou.
Pokud budeme připravovat v papiňáku, zatáhlé závitky podlijeme 250 ml horké vody. Rozdrobíme bujón a od doby varu dusíme pod tlakem na slabém plameni 45 minut.
Měkké závitky z hrnce vytáhneme, odstraníme nitě a maso uchováme v teple. Šťávu zredukujeme na námi požadovanou hustotu a podle potřeby dochutíme. Jako příloha se hodí různě upravené brambory. Můžeme také chladné závitky nakrájet na tenčí plátky a podávat jen s pečivem.