Vepřové závitky s játry nebo s uzeným bůčkem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na jednu porci budeme potřebovat:
1. verze:
200 g plátek z kýty (můžeme nahradit pleckem)
50 g drůbežích jater vcelku
50 g špalíček špeku
1 lžičku pesta (z pažitky)
špetku soli
mletého pepře
2. verze:
200 g plátek z kýty (můžeme nahradit pleckem)
50 g uzeného bůčku (měla jsem domácí)
1 lžičku pesta (z pažitky)
Na základ pod maso budeme potřebovat:
2 lžíce oleje
50 g nakrájeného špeku
1 nakrájenou větší cibuli
1/2 kostky zeleninového bujónu (můžeme vynechat a dochutit pouze solí)

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa přes folii rozklepeme do stran na větší pláty. Po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Vnitřní stranu potřeme pestem, položíme plátek jater a špalíček špeku. Zavineme do závitku a zajistíme nití.

  2. U druhé verze rozklepaný a okořeněný plát masa potřeme pestem, položíme uzený bůček, zavineme do závitku a zajistíme nití.

  3. V kastrolu, nebo širším hrnci na rozehřátém oleji orestujeme špek společně s cibulí. Až začne cibule růžovět, vše odhrneme ke kraji hrnce, vložíme závitky a zprudka je necháme ze všech stran zatáhnout.

  4. Závitky podlijeme do poloviny horkou vodou, rozdrobíme bujón a pod poklicí slabým varem dusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou.

  5. Pokud budeme připravovat v papiňáku, zatáhlé závitky podlijeme 250 ml horké vody. Rozdrobíme bujón a od doby varu dusíme pod tlakem na slabém plameni 45 minut.

  6. Měkké závitky z hrnce vytáhneme, odstraníme nitě a maso uchováme v teple. Šťávu zredukujeme na námi požadovanou hustotu a podle potřeby dochutíme. Jako příloha se hodí různě upravené brambory. Můžeme také chladné závitky nakrájet na tenčí plátky a podávat jen s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!