Vepřová plec na smetaně v papiňáku (tlakovém hrnci)
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 700 g libové vepřové plece vcelku
- 100 g uzeného špeku
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 1 malá petržel
- 1 silnější plátek celeru
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany na vaření(pokud nemáme smetanu,dáme celkem 250ml mléka)
- polévková lžíce hladké mouky na zahuštění
- šťáva z 1 citronu (můžeme nahradit octem)
- sůl
- cukr
Postup Vepřová plec na smetaně v papiňáku (tlakovém hrnci)
Postup přípravy receptu
-
Špek a cibuli nakrájíme nadrobno.
Zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo nakrájíme na větší kousky.
Koření pro pozdější snadné vyjmutí zavážeme do kousku gázy, nebo plátýnka. Pokud máme vajíčko na luhování sypaného čaje, můžeme koření uzavřít do něj.
V papiňáku necháme nakrájený špek pustit tuk. Přibližně po 2 minutách přidáme cibuli a vše za stálého míchání restujeme 4 minuty.
Přidáme celý kus plecka a zprudka ze všech stran opečeme.
Maso na chvíli z hrnce vyjmeme, do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu a opět za stálého míchání zhruba 5 minut restujeme.
Poté přidáme 400
ml horké vody, připravené koření, opečené maso a trochu soli. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 30 minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme, vyjmeme měkké maso a sáček s kořením.
V mléce si rozmícháme hladkou mouku, obsah hrnce přivedeme k varu, plamen dáme na minimum a přilijeme rozmíchanou mouku.
Přidáme smetanu a necháme 10 minut za občasného promíchání provařit.
Po provaření vše ponorným mixerem rozmixujeme, nebo propasírujeme přes hustý cedník na hladkou omáčku. Dle chuti okyselíme, přidáme cukr a podle potřeby přisolíme.
Omáčku ještě minutu provaříme.
Maso nakrájíme na plátky a necháme prohřát buď přímo v omáčce, nebo v kastrolu na pařáku na ohřívání knedlíků.
Podáváme s houskovým knedlíkem.