Vdolky pro kluky i holky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

1 kg hladké mouky světlé
15 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 krabička majolky
3 žloutky
1 lžíce sádla
3 lžíce másla - necháme rozpustit
6 dkg droždí
2 lžíce rumu
trošku soli
0,5 l vlažného mléka
švestková povidla
tvaroh na strouhání
šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny nasypeme do mísy, zalijeme zmlazeným droždím, poprášíme moukou a necháme chvilku pracovat.

  2. Mezitím ve větším hrnku smícháme majolku, rum, máslo, sádlo, žloutky, naředíme mlékem, toto zapracujeme do mouky a vypracujeme vláčné těsto, trošku řidší konzistence. Během kynutí ho ještě několikrát vypracujeme.

  3. Pak z něj vyválíme plát, o něco silnější než na koblížky a skleničkou vykrájíme kolečka. Těsto už moukou nepodsypávám, když je dobře vypracované, vůbec se nelepí.

  4. Vdolky vyrovnáme na plech vymaštěný sádlem, necháme ještě chvíli nakynout a pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě je upečeme dozlatova.

  5. Ještě na mírně vlažné dáme lžičku povidel, ta pak i s vdolkem obtisneme do strouhaného tvarohu, tím docílíme, že nám z nich nebude padat a nakonec přizdobíme ušlehanou šlehačkou, mírně oslazenou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!