Variace na Croque Monsieur

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Bešamel:
25 g másla
30 g hladké mouky
250 ml mléka
1 lžička dijonské hořčice
sůl
2 pláty listového těsta (přibližné rozměry 1 plátu 26x32 cm)
6 slabých plátků sušené šunky (pršut, jamón serrano, apod.)
200 g sýru gruyère
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Bešamel: V menším kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.

  2. Postupně přiléváme mléko a metličkou vyšleháme dohladka.

  3. Přidáme lžičku hořčice, sůl promícháme a krátce povaříme.

  4. Necháme zchladnout.

  5. Listové těsto rozkrájíme na 12 stejných obdélníků (z každého plátu 6 obdélníků).

  6. 6 obdélníků dáme na plech vyložený pečícím papírem (můžeme dát na dva plechy 3 a 3), zbývajících 6 dáme stranou.

  7. Na každý obdélník těsta položíme plátek šunky, kraje těsta necháme volné.

  8. Na šunku dáme vrchovatou lžíci bešamelu a na bešamel hrst nahrubo nastrouhaného sýra.

  9. Okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem.

  10. Na takto připravené obdélníky položíme plátky těsta, které jsme odložili stranou, okraje vrchního těsta přimáčkneme ke spodnímu okraji.

  11. Vrchní část těsta dvakrát prořízneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.

  12. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!