Vánoční čokoládový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kulatá forma 28 cm
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 5 PL mletých lískových oříšků (mandle)
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 ČL skořice
- 1 ČL perníkového koření
- špetka mletého hřebíčku
- špetka soli
- 50 g hořké čokolády
- 50 g holandského kakaa
- hrst rozinek
- namočených v rumu
- citronová kůra a
- pomerančová kůra -strouhaná
- 125 g rozehřátého másla
- 4 vejce
- 200-250 ml mléka (resp. podle savosti mouky)
- 2 velká kyselejší jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
Postup Vánoční čokoládový koláč
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Do mísy dáme všechny sypké ingredience a promísíme. Přidáme ostatní zbylé ingredience a dobře vše promícháme.
Pečící formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto dáme do formy a pečeme cca 50 minut. Necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Koláč rozřízneme a potřeme pomerančovou nebo jinou marmeládou, ale i bez marmelády je výborný a vláčný. Nakrájíme ho na kousky jako dort, případně ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.