Vánoční čokoládový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kulatá forma 28 cm
300 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 PL mletých lískových oříšků (mandle)
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 ČL skořice
1 ČL perníkového koření
špetka mletého hřebíčku
špetka soli
50 g hořké čokolády
50 g holandského kakaa
hrst rozinek
namočených v rumu
citronová kůra a
pomerančová kůra -strouhaná
125 g rozehřátého másla
4 vejce
200-250 ml mléka (resp. podle savosti mouky)
2 velká kyselejší jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Do mísy dáme všechny sypké ingredience a promísíme. Přidáme ostatní zbylé ingredience a dobře vše promícháme.

  2. Pečící formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto dáme do formy a pečeme cca 50 minut. Necháme vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

  3. Koláč rozřízneme a potřeme pomerančovou nebo jinou marmeládou, ale i bez marmelády je výborný a vláčný. Nakrájíme ho na kousky jako dort, případně ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!