Valašské vepřové plátky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

750 g vepřové kýty nebo plec
sůl
pepř
50 g oleje
zhruba 50 g hladké mouky
250 g čerstvých lesních hub (můžeme zaměnit za sterilované nebo sušené)
30 g másla nebo jiného tuku
250 g kysané smetany
2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo sterilovaný
ocet (na dochucení dle potřeby)
vývar na zalití

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, zprudka osmahneme z obou stran na horkém oleji, podlijeme vývarem a dusíme.

  2. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a zvolna necháme dobře provařit.

  3. Houby nakrájíme na plátky a na másle nebo oleji je restujeme a necháme chvíli podusit, přidáme do omáčky spolu se sekaným koprem, nakonec přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět maso, necháme ho prohřát a podle potřeby dochutíme octem.

  4. Sušené houby se musí dříve namočit a dát hned na začátku přípravy. Já si připravuji na zahušťování šťáv tzv. suchou jíšku, je to mouka opražená nasucho a dělám si ji do zásoby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!