Uzená čočková polévka s vejci podle babičky

Recepty, Polévky

Suroviny

200-250 g čočky
1 menší cibule
1 lžíce hladké mouky
olej
sůl
pepř
česnek
majoránka
1 l uzeného vývaru
kousek (zbytek) uzeného masa nebo pikantní klobása
2-3 vejce
1 lžička oleje pod vajíčka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku uvaříme v cca 1/2-3/4 l vody. Čočku je dobré předem namočit, stačí jen na 2 hodiny (ale i více), je pak rychleji uvařená. Ke konci varu, když už je čočka skoro měkká, přisolíme.

  2. Na oleji osmahneme cibuli do zlatožluta, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Tu naředíme uzeným vývarem, přidáme vařenou čočku, povaříme nejméně 10 minut a polévku dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Přidáme na drobné kostičky nakrájené uzené maso nebo půlkolečka klobásy a ještě nejméně 5 minut společně povaříme.

  3. Na malé pánvičce uděláme míchaná vajíčka, malinko přisolíme, do každého talíře dáme polévku, doprostřed trochu vajec a podáváme s chlebem. Můžeme podávat i s česnekovou topinkou, na kterou dáme míchaná vajíčka místo do polévky. S chlebem bohatě stačí jako večeře nebo oběd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!