Turecká pizza (Lahmacun)

Recepty, Pizzy

Suroviny

těsto:
4,5 hrnku hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
1,5 hrnku vlažné vody
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
olivový olej na potírání
náplň:
500 g mletého hovězího masa (muže být jehněčí nebo mix obojího)
2 cibule
4 stroužky česneku
2 rajčata
1 červená paprika
1 jalapenos paprička (kdo nerad pálivé, může vynechat)
1 hrnek na drobno posekané máty
1,5 hrnku na drobno posekané hladkolisté petrželky
2 lžíce másla
1 lžička římského kmínu
1 lžička mleté papriky
sťáva z 1 citronu
sůl
na proužky pokrájený římský salát
(hrnek = 200 ml - u těsta i náplně)

Postup přípravy receptu

  1. V 1/2 hrnku vlažné vody rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Přesátou mouku smícháme se soli, přilijeme kvásek, zbytek vlažné vody (1 hrnek) a zaděláme lehce lepivé těsto, které potřeme olejem a necháme v teplé hodinku kynout.

  3. Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 10 kousků. Z každého kousků vytvoříme malý bochánek. Přikryjeme a necháme 20 minut odpočívat.

  4. Cibuli nakrájíme na velmi drobno a na dvou lžících másla zhruba 3 minutky restujeme. Přidáme prolisované stroužky česneku, promícháme a odstavíme.

  5. Rajčata, papriku a jalapeno papričku nakrájíme nadrobno. Taktéž matu a petrželku.

  6. Do mísy dáme mleté maso, pokrájené bylinky a zeleninu, cibulovou směs, římský kmín, mletou papriku, stavu z citronu, sůl a pečlivě promícháme.

  7. Troubu rozpálíme na 220°C (horní a dolní ohřev).Každé těsto rozválíme na velmi tenko (na lehce pomoučené pracovní ploše), naneseme zhruba 2 lžíce nádivky a rukou urovnáme po celém povrchu, přičemž prstama a dlaní lehce přitlačíme do těsta.

  8. Okraje potřeme olivovým olejem, vložíme do horké trouby a pečeme do zlatová. Trvá to zhruba 7 - 10 minut. Posypeme římským salátem, srolujeme a podáváme. Je možné dochutit libovolným dresinkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!