Turecká pizza (Lahmacun)
Recepty, PizzySuroviny
- těsto:
- 4,5 hrnku hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 1,5 hrnku vlažné vody
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- olivový olej na potírání
- náplň:
- 500 g mletého hovězího masa (muže být jehněčí nebo mix obojího)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- 1 jalapenos paprička (kdo nerad pálivé, může vynechat)
- 1 hrnek na drobno posekané máty
- 1,5 hrnku na drobno posekané hladkolisté petrželky
- 2 lžíce másla
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sťáva z 1 citronu
- sůl
- na proužky pokrájený římský salát
- (hrnek = 200 ml - u těsta i náplně)
Postup Turecká pizza (Lahmacun)
Postup přípravy receptu
-
V 1/2 hrnku vlažné vody rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
Přesátou mouku smícháme se soli, přilijeme kvásek, zbytek vlažné vody (1 hrnek) a zaděláme lehce lepivé těsto, které potřeme olejem a necháme v teplé hodinku kynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 10 kousků. Z každého kousků vytvoříme malý bochánek. Přikryjeme a necháme 20 minut odpočívat.
Cibuli nakrájíme na velmi drobno a na dvou lžících másla zhruba 3 minutky restujeme. Přidáme prolisované stroužky česneku, promícháme a odstavíme.
Rajčata, papriku a jalapeno papričku nakrájíme nadrobno. Taktéž matu a petrželku.
Do mísy dáme mleté maso, pokrájené bylinky a zeleninu, cibulovou směs, římský kmín, mletou papriku, stavu z citronu, sůl a pečlivě promícháme.
Troubu rozpálíme na 220°C (horní a dolní ohřev).Každé těsto rozválíme na velmi tenko (na lehce pomoučené pracovní ploše), naneseme zhruba 2 lžíce nádivky a rukou urovnáme po celém povrchu, přičemž prstama a dlaní lehce přitlačíme do těsta.
Okraje potřeme olivovým olejem, vložíme do horké trouby a pečeme do zlatová. Trvá to zhruba 7 - 10 minut. Posypeme římským salátem, srolujeme a podáváme. Je možné dochutit libovolným dresinkem.