Tarhoňoto na srbský způsob

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

400 g vepřové plece
60 g slaniny + kousek sádla
větší cibule
1-2 stroužky česneku
2 papriky
2 rajčata (kdo chce, oloupe)
3 lžíce sterilované kapie
1 lžíce protlaku
2 lžičky mleté papriky (může být uzená)
1/2 hrnku mraženého hrášku
1 hrnek tarhoně
cca 2 hrnky vývaru
sůl
pepř
špetka cukru (podle kyselosti protlaku)

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu, cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. Maso nakrájíme na menší kostky. Na sádle vyškvaříme slaninu, přidáme cibuli a po chvíli i česnek.

  2. Do zezlátlé cibule přidáme maso a necháme zatáhnout. Přidáme papriku a po zamíchání protlak. Minutku restujeme a zalijeme do poloviny vývarem.

  3. Přihodíme nakrájené papriky rajčata, kapii a sůl. Dusíme maso do poloměkka. Přisypeme tarhoňu a dolijeme asi 3/4-1 hrnkem vývaru. Záleží na tom, kolik je tam šťávy.

  4. Směs přikryjeme a pomalu dusíme do změknutí masa a tarhoně. Občas promícháme a podle potřeby doléváme vývar, ale v závěru by mělo být vše spojené a vývar vsáknutý.

  5. Asi pět minut před dovařením přisypeme hrášek. Směs dochutíme pepřem, případně solí nebo cukrem. Podáváme se sterilovanými okurkami a sypané sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!