Tarhoňoto na srbský způsob
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřové plece
- 60 g slaniny + kousek sádla
- větší cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 2 papriky
- 2 rajčata (kdo chce, oloupe)
- 3 lžíce sterilované kapie
- 1 lžíce protlaku
- 2 lžičky mleté papriky (může být uzená)
- 1/2 hrnku mraženého hrášku
- 1 hrnek tarhoně
- cca 2 hrnky vývaru
- sůl
- pepř
- špetka cukru (podle kyselosti protlaku)
Postup Tarhoňoto na srbský způsob
Postup přípravy receptu
-
Slaninu, cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. Maso nakrájíme na menší kostky. Na sádle vyškvaříme slaninu, přidáme cibuli a po chvíli i česnek.
Do zezlátlé cibule přidáme maso a necháme zatáhnout. Přidáme papriku a po zamíchání protlak. Minutku restujeme a zalijeme do poloviny vývarem.
Přihodíme nakrájené papriky rajčata, kapii a sůl. Dusíme maso do poloměkka. Přisypeme tarhoňu a dolijeme asi 3/4-1 hrnkem vývaru. Záleží na tom, kolik je tam šťávy.
Směs přikryjeme a pomalu dusíme do změknutí masa a tarhoně. Občas promícháme a podle potřeby doléváme vývar, ale v závěru by mělo být vše spojené a vývar vsáknutý.
Asi pět minut před dovařením přisypeme hrášek. Směs dochutíme pepřem, případně solí nebo cukrem. Podáváme se sterilovanými okurkami a sypané sýrem.