Svíčková se slepicí
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 slepice
- 3 mrkve
- 1 střední celer
- 1 petržel
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 5 celých pepřů
- 1/2 Hery
- 1 dcl mléka
- 2 lžíce zakysané smetany
- cukr
- sůl
- citrónová šťáva
- brusinky
- šlehačka
Postup Svíčková se slepicí
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme polévku (vývar) ze slepice.
Z části si uděláme vynikající silnou polévku a část necháme na omáčku.
Vařenou slepici obereme, menší kousky použijeme do polévky a větší necháme na omáčku.
Tu si připravíme takto: na rozehřátou heru (případně i máslo) dáme dusit nastrouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme koření, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Pokud se nám nechce zeleninu čistit a krájet, použijeme již připravenou směs pod svíčkovou. K
dyž je zelenina měkká, vyjmeme koření, rozmixujeme, přidáme podle chuti cukr a citrónovou šťávu.
Omáčku zahustíme přidáním lžíce hladké mouky, rozmíchanou v 1 dl mléka.
Necháme provařit, a nakonec přidáme 2 polévkové lžíce kysané smetany.
Obrané maso ze slepice vložíme do omáčky, necháme prohřát a podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobené šlehačkou a brusinkami.