Svíčková s knedlíkem z mikrovlné trouby...

Recepty, Omáčky

Suroviny

750 g hovězí falešné svíčkové
1 sklenice naložené kořenové zeleniny
2 mrkve
petržel
cibule
malý celer
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
3 ks bobkový list
Sůl
pepř
zeleninový bujón
Šťáva s citrónu
Lžice cukru
300 ml mléka
2 - 3 polévkové lžíce hladké mouky
1 šlehačka
50 g másla
Brusinkový kompot
(Chlebový knedlík)
5 krajíců tmavého chleba (den starý)
400 ml vody
1 vejce
Cibule
100 g slaniny
1 hrnek (300 g) polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel a cibuli a zalejeme vodou. Lehne promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v lednici.

  2. Pakliže máte k dispozici plátěný pytlíček, nasypte do něj koření, které budete potřebovat, abyste potom z omáčky nemuseli vytahovat nevzhledný pepř a nové koření. Pytlíček naplňte 5 kusy barevného pepře, 5 kusy nového koření a bobkový list. Zavážeme, přidáme k naloženému masu a vložíme do trouby.

  3. Pečeme na 200°C asi hodinu a dvacet minut.

  4. Mezitím si připravíme chlebový knedlík. Na oleji osmažíme anglickou slaninu s cibulkou a necháme vychladnout. Tmavý chléb nakrájíme na kousky, a dáme do mísy a zalijeme 4 deci teplé vody. Přidáme jedno vajíčko, vychladlou opečenou anglickou slaninu a promícháme. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a přisolíme.

  5. Vymícháme těsto a dáme do silikonové formy, kterou vložíme na devět minut na 850°C do mikrovlnné trouby. Jestli nemáte silikonovou formu, nalijte těsto do hrnků. Do velkého hrnce nalijeme vodu, tak, aby hrnky s těstem byly do třičtvrtiny ponořené do vody a necháme projít varem.

  6. Uvařené maso vyndáme z trouby a dáme jej stranou. Uvařenou zeleninu vložíme do hrnce, necháme chvíli povařit a rozmixujeme ji. Připravíme si záhušťku. V mléce rozmícháme jednu lžíci mouky.

  7. Rozmixovanou zeleninu vrátíme zpátky na sporák a zahustíme. Přidáme jeden zeleninový bujón, šťávu z půlky citrónu, šlehačku, lžíci a půl cukru a na zjemnění dva plátky másla. Chvíli povaříme.

  8. Na talíř naklademe nakrájené chlebové knedlíky, maso, přelijeme svíčkovou omáčkou a ozdobíme brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!