Švestkovo-čokoládový džem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 800-900 g vypeckovaných a nakrájených švestek
- cca 2 lžíce medu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 5-6 lžic kakaa
- 4 čtverečky hořké čokolády
- 1 dcl mléka
- 70 g pražených a mletých lískových oříšků
- 3 lžíce kokosu
- skořice podle chuti
- malý panák rumu
Postup Švestkovo-čokoládový džem
Postup přípravy receptu
-
Nakrájené švestky jsem si vsypala do nerezového hrnce a dala je vařit na zhruba 20-25 minut, dokud nepustily šťávu. Posléze jsem přidala med, cukr, šťávu z citronu a oříšky. Poté kakao, čokoládu, kokos a skořici. Chvíli jsem to nechala provařit. Poměrně hodně džem zhoustl, proto jsem přidala trochu mléka na zjemnění.
Úplně nakonec, až už jsem sporák vypnula, jsem džem dochutila rumem. Všechno jsem to tyčovým mixérem rozmixovala. Nemusí být úplně dohladka, je fajn, když je sem tam nějaký větší kousek. Překvapivě to nabádá dát si k tomu sýr, nějaký hermelín či brie nebo kousek parmezánu. A dokonce i v úpravě s masem se to nezdá až tak nereálné.