Štrúdl 2 v 1
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg hladké mouky nebo v poměru 1:1 s moukou výběrovou
- 20 dkg cukru krupice
- vanilkový cukr
- 1 ks čerstvého droždí
- 3 žloutky
- sůl
- 2 lžíce rumu
- 25 dkg tuku v poměru 15 dkg másla, 5 dkg zlatá haná, 5 dkg sádla
- mléko podle potřeby
- Náplň:
- 0,5 kg tvarohu ve vaničce
- 25 dkg tvarohu ve staniolu
- 25 dkg zakysané smetany 16%
- vanilkový cukr
- 1 vajíčko
- cukr krupice podle potřeby jak jste zvyklí sladit
- rum na ochucení
- rozinky namočené v rumu
- Drobenka:
- hrubá mouka
- cukr krupice
- změklé máslo
Postup Štrúdl 2 v 1
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto zaděláme klasickým způsobem, jak jste zvyklí nebo takto. Kdo chce, využije domácí pekárnu.
Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.
Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám - vše musí být vlažné - a toto po částech zapracovávám do těsta.
Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů – udělám si z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.
Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.
Toto těsto jsem rozdělila na 4 díly a každý díl vyválela na obdélník.
Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme rozinkami a z delší strany proti, zamotáme jakoby 2 rolády, ale ne až těsně k sobě. K
Konce závinu k sobě těsně přitiskneme a přeložíme na plech, vymaštěný sádlem.
Necháme kynout cca 20 minut, pak do vzniklé mezery dáme dobrá švestková povidla, kraje potřeme vajíčkem a nakonec zasypeme drobenkou.
Upečeme v troubě a prochladlé krájíme na řezy.