Štrúdl 2 v 1

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg hladké mouky nebo v poměru 1:1 s moukou výběrovou
20 dkg cukru krupice
vanilkový cukr
1 ks čerstvého droždí
3 žloutky
sůl
2 lžíce rumu
25 dkg tuku v poměru 15 dkg másla, 5 dkg zlatá haná, 5 dkg sádla
mléko podle potřeby
Náplň:
0,5 kg tvarohu ve vaničce
25 dkg tvarohu ve staniolu
25 dkg zakysané smetany 16%
vanilkový cukr
1 vajíčko
cukr krupice podle potřeby jak jste zvyklí sladit
rum na ochucení
rozinky namočené v rumu
Drobenka:
hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto zaděláme klasickým způsobem, jak jste zvyklí nebo takto. Kdo chce, využije domácí pekárnu.

  2. Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.

  3. Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám - vše musí být vlažné - a toto po částech zapracovávám do těsta.

  4. Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů – udělám si z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.

  5. Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.

  6. Toto těsto jsem rozdělila na 4 díly a každý díl vyválela na obdélník.

  7. Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme rozinkami a z delší strany proti, zamotáme jakoby 2 rolády, ale ne až těsně k sobě. K

  8. Konce závinu k sobě těsně přitiskneme a přeložíme na plech, vymaštěný sádlem.

  9. Necháme kynout cca 20 minut, pak do vzniklé mezery dáme dobrá švestková povidla, kraje potřeme vajíčkem a nakonec zasypeme drobenkou.

  10. Upečeme v troubě a prochladlé krájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!