Štolové obláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 50 g sušených meruněk
- 100 g rozinek
- 70 ml rumu (nebo citronové šťávy)
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 500 g hladké mouky
- kůra z 1 citronu (strouhaná)
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g sekaných mandlí (nebo ořechů)
- 100 g kandované kůry (pomerančové)
- Na dohotovení:
- 30 g másla
- moučkový cukr (na obalení)
Postup Štolové obláčky
Postup přípravy receptu
-
Sušené meruňky a rozinky propláchneme teplou vodou (většinou jsou špinavé a meruňky navíc sířené), pak drobně pokrájíme, zalejeme rumem nebo citronovou šťávou a necháme do druhého dne macerovat. Pokud to chceme urychlit, pak je zalejeme a nahřejeme k bodu varu a necháme alespoň chvíli táhnout.
Na těsto umícháme povolené máslo a cukr do pěny a postupně přidáváme vejce. Pak přimícháme tvaroh se strouhanou citronovou kůrou. Na vál si nasypeme mouku se solí a zapracujeme do ní tvarohovou hmotu i vše ostatní.
Z těsta oddělujeme kousky velikosti pingpongového míčku, dlaní je rozmáčkneme a napůl přehneme jako mušličky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C do růžova asi 15 minut.
Ihned po vytažení z trouby je potřeme máslem a obalíme v moučkovém cukru. Vychladlé a proložené pečícím papírem se dají uchovat v uzavřené krabici i několik týdnů.