Štolové obláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
50 g sušených meruněk
100 g rozinek
70 ml rumu (nebo citronové šťávy)
150 g másla
150 g moučkového cukru
1/2 vanilkového cukru
2 vejce
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
kůra z 1 citronu (strouhaná)
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
100 g sekaných mandlí (nebo ořechů)
100 g kandované kůry (pomerančové)
Na dohotovení:
30 g másla
moučkový cukr (na obalení)

Postup přípravy receptu

  1. Sušené meruňky a rozinky propláchneme teplou vodou (většinou jsou špinavé a meruňky navíc sířené), pak drobně pokrájíme, zalejeme rumem nebo citronovou šťávou a necháme do druhého dne macerovat. Pokud to chceme urychlit, pak je zalejeme a nahřejeme k bodu varu a necháme alespoň chvíli táhnout.

  2. Na těsto umícháme povolené máslo a cukr do pěny a postupně přidáváme vejce. Pak přimícháme tvaroh se strouhanou citronovou kůrou. Na vál si nasypeme mouku se solí a zapracujeme do ní tvarohovou hmotu i vše ostatní.

  3. Z těsta oddělujeme kousky velikosti pingpongového míčku, dlaní je rozmáčkneme a napůl přehneme jako mušličky.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C do růžova asi 15 minut.

  5. Ihned po vytažení z trouby je potřeme máslem a obalíme v moučkovém cukru. Vychladlé a proložené pečícím papírem se dají uchovat v uzavřené krabici i několik týdnů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!