Štercle
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Štercle I.:
- asi 8 větších brambor
- 100-150 g sádla
- lžička soli
- 3 - 4 hrsti hrubé mouky
- Štercle II. - základní recept č.I s přidáním těchto surovin:
- rozetřený česnek
- uzenina nebo uzené maso (anglická slanina)
- osmažená cibule
- smetana
Postup Štercle
Postup přípravy receptu
-
I. Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat, přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme. Podáváme s kyškou nebo s podmáslím....
II. do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd. V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.