Steak z nízkého roštěnce s cibulkou restovanou na špeku a rozpečeným Hermelínem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

4 plátky nízkého roštěnce (striploin steak) po 200 g
2 Hermelíny
2 cibule
100 g špeku
olivový olej
mletý pepř čtyř barev
hrubě mletá mořská sůl
1-2 lžíce másla
100 ml masového vývaru (nebo horké vody)

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a zbavíme okrajových tukových blan. Potřeme olejem a necháme v chladničce odležet (od zakoupení dobře vyzrálého masa asi jeden den).

  2. Hodinu a půl před úpravou přemístíme do pokojové teploty, aby bylo maso rovnoměrně tepelně připravené.

  3. Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní talíře k podávání.

  4. V pánvi rozehřejeme špek, který jsme pokrájeli na kostičky a opečeme na něm tenká kolečka cibule dohněda.

  5. Přendáme do vhodné nádoby, navrch položíme podélně rozkrojený Hermelín (řeznou stranou vzhůru) a udržujeme horké, ale křupavé v troubě. Dobře rozehřejeme vhodnou pevnou (nejlépe litinovou) pánev, potřeme ji kůží ze špeku a vložíme plátky masa, které těsně předtím osolíme hrubě mletou mořskou solí.

  6. Opečeme z jedné strany 4 minuty, otočíme, snížíme teplotu a opékáme další 4 minuty. Opečené maso přendáme na nahřátý talíř a vložíme do trouby.

  7. Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla, cca 100 ml horkého masového vývaru, dochutíme pepřem a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.

  8. Maso klademe na talíře, přelijeme ochuceným výpekem, posypeme kostičkami špeku a kolečky restované cibulky a navrch položíme polovinu rozpečeného Hermelínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!