Srnčí kýta se šípkovou omáčkou
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1,5 kg srnčí kýty
- 15 dkg uzeného špeku
- 1 litr vývaru ze srnčího ořezu a kostí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 2 lžíce šípkové marmelády
- 1/2 litru šipkového protlaku
- sůl
- pepř
- nové koření
- jalovec
- vepřové sádlo
- máslo
- hladká mouka
Postup Srnčí kýta se šípkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Srnčí kýtu vykostíme a následně maso osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Maso svážeme za pomoci režného provázku do válečku.
Do pomalého hrnce (dále jen PH) dáme vývar, kořenovou zeleninu na velké kusy a všechno koření.
Svázanou kýtu opečeme na pánvi na troše sádla ze všech stran, tak aby se maso zatáhlo. Kýtu vložíme do PH k vývaru a zelenině s kořením a necháme na program HIGH pomalit“ cca 4 hodiny do změknutí.
V průběhu pomalení“ připravíme šípkovou omáčku.
Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme z PH a udržujeme teplé. Z PH odebereme 1/2 litru srnčího vývaru a smícháme s šípkovou marmeládou a protlakem. Pokud je omáčka řídká, tak ji můžeme trochu zahustit hladkou moukou, kterou rozmícháme v troše studené vody a poté vlijeme do šípkové omáčky a necháme po promíchání provařit cca 10–15 minut.
Dochutíme solí a pepřem. Na konec vmícháme oříšek másla. Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme zavařenou jeřabinou.