Spišská vepřová kýta na divoko

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové kýty
1 sáček koření Zvěřina (Kotányi)
1 stroužek česneku
2 cibule
1 mrkev
2 rajčata
200 g Spišské uzené slaniny
olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu převážeme nití, z důvodu udržení hezkého tvaru při podávání. Takto ovázané maso prošpikujeme klíny Spišské uzené slaniny (6-8 klínů).

  2. Ve třech lžících oleje rozmícháme koření Zvěřina“, které je velmi jemně mleté a po smíchání s olejem vytvoří tmavošedou až černou emulzi.

  3. Připravené a prošpikované maso osolíme a vetřeme do něj vzniklou kořeněnou směs.

  4. Přendáme do vhodné nádoby, polijeme zbytkem směsi a dáme uležet do lednice do druhého dne.

  5. Po uležení si nakrájíme cibuli, mrkev a rajčata nahrubo, vložíme společně s naloženou vepřovou kýtou do většího hrnce a podlijeme vodou.

  6. Dusíme zakryté na mírném plameni cca 60-90 minut (vzhledem k tomu, že maso máme ovázáno, nebude se nám rozpadat).

  7. Po udušení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a udržujeme teplé. Vydušenou velmi silnou šťávu z masa, koření a zeleniny scedíme (nepasírujeme). Dle potřeby a chuti osolíme a opepříme. Lehce zahustíme moukou a zjemníme lžící másla. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory, ale i houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!