Špenátová slunečnice
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 90 ml olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- 1 kl soli
- Náplň:
- 400 g listového špenátu
- 400 g tvarohu (v alobalu)
- 100 g balkánského sýra
- sůl
- pepř
- 2-3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 střední cibule
- Na potření:
- mléko
- slunečnicová semínka
Postup Špenátová slunečnice
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme těsto jednoduše tak, že smícháme všechny ingredience (mě pomohla domácí pekárna, program nudlové těsto). Těsto zabalíme do igelitu a dáme do ledničky.
Dále připravíme náplň. Na pánvi na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme špenát a necháme podusit, dokud se neodpaří tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a necháme vychladnout.
Tvaroh rozmícháme s vychladlým špenátem, přidáme nastrouhaný balkánský sýr, vejce, pepř, se solí opatrně, balkánský sýr je dost slaný.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kruh asi 30 cm. Na spodní plát naneseme náplň tak, že v prostředku uděláme kopeček, a zbytek naneseme v kruhu asi 2-3 cm od kraje. Překryjeme druhým plátem těsta a vytlačíme vzduch - viz fotopostup. Okraje přitlačíme vidličkou, aby náplň nevytékala.
Na prostřední kopeček položíme misku nebo hrneček, abychom ho nechtěně nenařízli a nakrájíme od misky ke kraji koláče lístky slunečnice. Otočíme každý o 90° - opět viz fotopostup.
Sundáme misku, střed koláče potřeme mlékem a posypeme slunečnicovými semínky.
Pečeme na 180°asi 30 min.