Špenátová slunečnice

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
90 ml olivového oleje
200 ml bílého vína
1 kl soli
Náplň:
400 g listového špenátu
400 g tvarohu (v alobalu)
100 g balkánského sýra
sůl
pepř
2-3 stroužky česneku
1 vejce
2 lžíce oleje
1 střední cibule
Na potření:
mléko
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme těsto jednoduše tak, že smícháme všechny ingredience (mě pomohla domácí pekárna, program nudlové těsto). Těsto zabalíme do igelitu a dáme do ledničky.

  2. Dále připravíme náplň. Na pánvi na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme špenát a necháme podusit, dokud se neodpaří tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a necháme vychladnout.

  3. Tvaroh rozmícháme s vychladlým špenátem, přidáme nastrouhaný balkánský sýr, vejce, pepř, se solí opatrně, balkánský sýr je dost slaný.

  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kruh asi 30 cm. Na spodní plát naneseme náplň tak, že v prostředku uděláme kopeček, a zbytek naneseme v kruhu asi 2-3 cm od kraje. Překryjeme druhým plátem těsta a vytlačíme vzduch - viz fotopostup. Okraje přitlačíme vidličkou, aby náplň nevytékala.

  5. Na prostřední kopeček položíme misku nebo hrneček, abychom ho nechtěně nenařízli a nakrájíme od misky ke kraji koláče lístky slunečnice. Otočíme každý o 90° - opět viz fotopostup.

  6. Sundáme misku, střed koláče potřeme mlékem a posypeme slunečnicovými semínky.

  7. Pečeme na 180°asi 30 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!