Sobotní piškotové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 6 lžic cukru krystalu
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1-2 lžíce horké vody
- špetka soli
- Ořechová náplň:
- 300 g strouhaných vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z omytého citronu
- 50 ml rumu
- 100 ml převařeného mléka
- Poleva:
- čokoláda na vaření
- kousek másla cca 50 g
- 1/2 lžičky oleje
Postup Sobotní piškotové řezy
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 170-180 ° C, rošt umístíme uprostřed. Do šlehací mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, cukr a šleháme na plný výkon asi 5 minut. Přidáme horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Pak vmícháme lehce ručně metličkou mouku.
Těsto vlijeme na pekáček 34x23 cm nebo dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme dorůžova cca 10- 15 minut, podle trouby- zkusíme špejlí (upečené těsto se odchlípne od okrajů pekáče nebo formy). Vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce.
Na ořechy v misce nalijeme mléko, přimícháme cukr a rum a vymícháme vařečkou nebo stěrkou dohladka. Podle potřeby můžeme přidat rum (vyprchá a zůstane jen chuť). Náplň natřeme na piškot a polijeme polevou. Čokoládu s máslem a olejem (poleva nebude praskat) rozehřejeme v MVT na 300 W cca 3 min., nebo ve vodní lázni jak jsme zvyklí. Pokud chceme udělat dort, můžeme ještě polevu ozdobit ušlehanou šlehačkou, ovocem apod.