Šnečku, šnečku... (dalamánky)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- (Použito kváskové těsto na chleba nebo dalamánky, ale půjde tvarovat a upéct z jakéhokoliv kynutého slaného těsta (viz odkaz):
- 15 g žitného kvásku
- 90 g žitné chlebové mouky
- 90 g vody
- 190 g vody
- 80 g žitné chlebové mouky
- 230 g pšeničné chlebové mouky
- 1-2 lžičky drceného kmínu
- 1,5 lžičky soli
Postup Šnečku, šnečku... (dalamánky)
Postup přípravy receptu
-
Z daných surovin vymísíme těsto, které necháme kynout. Stačí, když svůj objem zvětší o 100%, pak můžeme tvarovat.
Těsto propracujeme, rozdělíme na částí a z každé uděláme bulku. Pak bulky rozválíme na pramen, smotáme do šneka a volný konec podélně rozřízneme – růžky šneka.
Na pečícím papíře nebo fólii necháme vykynout, ulitu potřeme vodou, růžky poprášíme moukou a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (230°C/asi 25 minut).