Smetanové zapečené brambory s bylinkama a kořením
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1 l mléka
- 200 ml smetany na vaření
- 1,5 kg brambor
- 180 g tvrdého sýra na strouhání
- (ementál, eidam)
- 4 stroužky česneku
- provensálské koření
- petrželka
- 70 g másla
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- kari koření
Postup Smetanové zapečené brambory s bylinkama a kořením
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme, oloupeme, a nakrájíme na plátky asi 4 mm silné.
Smetanu a mléko nalijeme do hrnce, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, trochu kari koření a bylinky s provensálským kořením a vše necháme povařit. Postupně přidáváme polovinu strouhaného sýra.
Plátky brambor nasypeme do hrnce s mlékem a smetanou a vaříme za stálého míchání asi 5-8 minut. Brambory nesmíme rozvařit.
Bramborové plátky poté scedíme a poklademe je i s bylinkama a kořením na plech, nebo pekáček, který jsme vytřeli rozmačkaným česnekem a rozprostřeme je pak po celé ploše pekáčku nebo plechu.
Poté brambory zasypeme zbytkem sýra, zalijeme směsí z mléka a smetany a poklademe na ně kousky másla. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 35-40 minut, a pak snížíme teplotu na 150 stupňů a dopečeme do zlatova ještě dalších 15 minut.
Když brambory se sýrem příliš rychle tmavnou, přikryjeme je alobalem. Hotové jídlo podáváme buď jako samostatné jídlo, aneb jako přílohu.