Smetanové zapečené brambory s bylinkama a kořením

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1 l mléka
200 ml smetany na vaření
1,5 kg brambor
180 g tvrdého sýra na strouhání
(ementál, eidam)
4 stroužky česneku
provensálské koření
petrželka
70 g másla
pepř
sůl
muškátový oříšek
kari koření

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme, oloupeme, a nakrájíme na plátky asi 4 mm silné.

  2. Smetanu a mléko nalijeme do hrnce, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, trochu kari koření a bylinky s provensálským kořením a vše necháme povařit. Postupně přidáváme polovinu strouhaného sýra.

  3. Plátky brambor nasypeme do hrnce s mlékem a smetanou a vaříme za stálého míchání asi 5-8 minut. Brambory nesmíme rozvařit.

  4. Bramborové plátky poté scedíme a poklademe je i s bylinkama a kořením na plech, nebo pekáček, který jsme vytřeli rozmačkaným česnekem a rozprostřeme je pak po celé ploše pekáčku nebo plechu.

  5. Poté brambory zasypeme zbytkem sýra, zalijeme směsí z mléka a smetany a poklademe na ně kousky másla. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 35-40 minut, a pak snížíme teplotu na 150 stupňů a dopečeme do zlatova ještě dalších 15 minut.

  6. Když brambory se sýrem příliš rychle tmavnou, přikryjeme je alobalem. Hotové jídlo podáváme buď jako samostatné jídlo, aneb jako přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!