Smažení a dopékání v troubě
Recepty, Pro začátečníkyPostup Smažení a dopékání v troubě
Postup přípravy receptu
-
Chci se tu se začínajícími kuchařinkami podělit o vyzkoušený a osvědčený návod na smažení. Maso obalíme klasicky v trojobalu, do vajíček dávám prolisovaný česnek.
Pak na pánvi rozpustím sádlo a olej v poměru 1:2 a nechám rozpálit, ale pozor na přepálení, i když sádlo tomu trochu brání.
Pak velmi prudce z každé strany osmažím do mírně zlatova, neohlížím se na to, zda maso je měkké. Jde jen o to, aby se zatáhla bílkovina a tak v něm zůstala veškerá šťáva. Mám připravený pekáč nebo plech do trouby a buď na pařáčky na knedlíky nebo na pečící papír vše ukládám. Přikryji a dám do trouby cca 150 - 170 stupňů dojít.
Pak nechám na konci chvilku odkryté, aby se udělal chrumkavý povrch. U tohoto způsobu se nemusí nikdo bát, že by měl málo prosmažená stehýnka, kuřecí křídla, maso je krásně měkké a jde dobře od kosti. Zrovna tak dobře udělané můžete mít různě plněné řízky.
Květák dělám tak, že ho rozdělám na růžičky, na chvíli ponořím do horké vody, pak ho zchladím a nechám okapat, obalím a krátce osmažím. O ostatní se postará trouba. Toto smažení je i úsporné, protože se spotřebuje poloviční množství tuku a zdravější, protože maso neleží po celou dobu smažení v omastku a nenasákne ho do sebe tolik. Navíc z něj i nějaký vyjde ještě při dopékání.
Doba pečení v troubě závisí na síle, kvalitě a druhu masa cca 30 - 40 minut. To si vyzkoušíte. V plynové troubě to neumím odhadnout.