Slovenské pagáče
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 180 g kysané smetany
- 7 g sušeného droždí
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 žloutek
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce na potření
- sezamová zrníčka na posypání (není podmínkou)
- Náplň zvolte dle vlastní chuti:
- strouhaný tvrdý sýr
- čerstvý sýr
- brynza
- slaný tvaroh
- sladký tvaroh s rozinkami
- mleté škvarky
- cibulka(vlastní fantazii se meze nekladou)
Postup Slovenské pagáče
Postup přípravy receptu
-
V míse smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte žloutek, změklé máslo a kysanou smetanu a vypracujte pevné a hladké těsto. Mísu překryjte potravinovou folií a dejte na 12 hodin do ledničky.
Těsto vám v lednici mírně nakyne a stane se vzdušnější. Po vytažení z lednice těsto rozválejte na pomoučněném vále na 1 cm tlustý plát. Polovinu rozváleného těsta posypte zvolenou ingrediencí. Já jsem zvolila čerstvý ovčí sýr a jarní cibulku.
Plát těsta přeložte na polovinu, tak aby jste sýr zakryli. Plát opět lehce rozválejte na 1 cm a celý postup opakujte. Tímto způsobem těsto přeložte minimálně 3x až 5x.
Originál pagáče jsou vykrájená kolečka. Bylo mi ale líto plýtvat těstem a proto jsem těsto nakrájela na kostičky 5x5 cm. Nakrájené těsto potřete vejcem a posypte sezamovými zrníčky.
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů a nechte péct dozlatova.
Slibuji, že vám začnu fotit i postupy:-)