Šlehačkový koláč s rebarborou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 200 g cukru krupice (lze ubrat)
- 280 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- vanilkové aroma nebo citronová kůra
- Dále:
- cca 700 g rebarbory - oloupané
- žmolenka
- Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu z vaničky
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- cukr krupice dle chuti
Postup Šlehačkový koláč s rebarborou
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma nebo citronovou kůru a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto rozetřeme rovnoměrně v předem vymazaném a moukou vysypaném vyšším plechu. Na těsto nandáme po lžících tvaroh, do kterého jsme zamíchali sypký pudink a cukr dle chuti.
Pak celé rovnoměrně posypeme na kousky pokrájenou rebarborou, kterou zasypeme žmolenkou. Výborné je žmolenku ochutit troškou mleté skořice, ale nutné to není.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova, cca 40 minut, kraje se nám začnou odlepovat od okrajů.
Hotový koláč necháme vychladnout, pokrájíme na menší kousky a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem s vanilkou.