Šleha(čkové)né koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
30 g droždí
120 g másla
80 g krupicového cukru
125 ml mléka
vanilkový cukr
2 žloutky
kůra z 1/2 citronu
lžička soli (malá)
200 ml 30% smetany ke šlehání
500 g hladké mouky
Na náplň:
300 g tvarohu
hrst rozinek
80 g moučkového cukru
50 g másla
vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek
Na drobenku:
50 g hrubé mouky
40 g másla
40 g moučkového cukru
A ještě:
hrst mandlí (spařených a oloupaných)
vejce (na potření koláčků)
povidla (nebo nějaká marmeláda)
2 plechy + pečící papír

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek.

  2. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky.

  3. Mouku prosejeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek.

  4. Nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu.

  5. Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi hodinu kynout.

  6. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu.

  7. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených.

  8. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a radýlkem rozdělíme na 40 čtverců. Můžeme samozřejmě udělat více menších.. to záleží na Vás.

  9. Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička).

  10. Těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem. Nemáme-li, plechy lehce vymažeme olejem.

  11. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek. Já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky.

  12. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem.

  13. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout.

  14. Poté pečeme v troubě, rozehřáté na 180 st. (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!