Šleha(čkové)né koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 30 g droždí
- 120 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 125 ml mléka
- vanilkový cukr
- 2 žloutky
- kůra z 1/2 citronu
- lžička soli (malá)
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- 500 g hladké mouky
- Na náplň:
- 300 g tvarohu
- hrst rozinek
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla
- vanilkový cukr
- kůra z 1/2 citronu
- 1 žloutek
- Na drobenku:
- 50 g hrubé mouky
- 40 g másla
- 40 g moučkového cukru
- A ještě:
- hrst mandlí (spařených a oloupaných)
- vejce (na potření koláčků)
- povidla (nebo nějaká marmeláda)
- 2 plechy + pečící papír
Postup Šleha(čkové)né koláčky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek.
Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky.
Mouku prosejeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek.
Nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu.
Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi hodinu kynout.
Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu.
Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených.
Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a radýlkem rozdělíme na 40 čtverců. Můžeme samozřejmě udělat více menších.. to záleží na Vás.
Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička).
Těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem. Nemáme-li, plechy lehce vymažeme olejem.
Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek. Já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky.
Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem.
Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout.
Poté pečeme v troubě, rozehřáté na 180 st. (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.