Slaný květákový koláč (květáková nádivka)
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 menší květák (nebo brokolice), cca 500 gramů
- 3 starší rohlíky
- cca 150 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g vysočiny nebo slaniny, šunky...
- 100 g nivy
- sůl
- pepř mletý
- 2 stroužky česneku
Postup Slaný květákový koláč (květáková nádivka)
Postup přípravy receptu
-
Starší rohlíky pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a zvlhčíme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Necháme je nasáknout. Květák krátce předvaříme v osolené vodě a následně scedíme, necháme částečně zchladnout a pokrájíme na menší kusy.
K rohlíkům přidáme pokrájený květák, nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou uzeninu, hrubě nastrouhanou nebo rozdrobenou nivu, opepříme a osolíme dle slanosti sýru a uzeniny. Kdo rád bylinky, může přidat petrželku, libeček...
Vše promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Směs nandáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané koláčové nebo dortové formy cca 25 cm (můžeme vyložit jen pečícím papírem) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, dozlatova.
Chutná skvěle jak teplý, například se zeleninovým salátem, coby hlavní chod, nebo i za studena, jako studené pohoštění.
Pokud jsme se rozhodli recept použít jako nádivku, například do kuřete, postačí nám ani ne z poloviční dávky uvedených ingrediencí, ale doporučuji udělat z celé dávky a zbytek upéct mimo pekáček s kuřetem, například v kastrolku, protože poptávka po nádivce ke kuřeti bude velká:-).