Slaný koláč s hráškem a žampiony
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky (lze namíchat s celozrnnou v poměru 1:1)
- 1 vejce
- 150 g změklého másla
- 1 rovná lžička soli
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
- 3 vejce
- 60 g žampionů
- 50 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 30 g sýru s modrou plísní (Niva)
- Na špičku nože muškátového oříšku
- Snítka bazalky
- Sůl
- pepř
Postup Slaný koláč s hráškem a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto rychle zpracujeme a zabalené ve fólii necháme alespoň půl hodiny v lednici.
Tvaroh smícháme s vejci, muškátovým oříškem, na jemno nasekanou bazalkou (nebo větší špetkou sušené), sýrem nastrouhaným na jemno, solí a pepřem. Žampiony nakrájíme na slabé plátky.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 28 – 30 cm (výška okrajů cca 3 cm). Tvarohovou náplň nalijeme na těsto. Povrch rovnoměrně posypeme žampiony a dáme péct dozlatova.