Slaný koláč s hráškem a žampiony

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky (lze namíchat s celozrnnou v poměru 1:1)
1 vejce
150 g změklého másla
1 rovná lžička soli
Náplň:
500 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
3 vejce
60 g žampionů
50 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
30 g sýru s modrou plísní (Niva)
Na špičku nože muškátového oříšku
Snítka bazalky
Sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto rychle zpracujeme a zabalené ve fólii necháme alespoň půl hodiny v lednici.

  2. Tvaroh smícháme s vejci, muškátovým oříškem, na jemno nasekanou bazalkou (nebo větší špetkou sušené), sýrem nastrouhaným na jemno, solí a pepřem. Žampiony nakrájíme na slabé plátky.

  3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 28 – 30 cm (výška okrajů cca 3 cm). Tvarohovou náplň nalijeme na těsto. Povrch rovnoměrně posypeme žampiony a dáme péct dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!