Škvarkovo-bramborový chleba

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

260 ml vlažné vody
420 g hladké mouky
80 g žitné jemně mleté chlebové mouky
lžíce mletého kmínu
lžička celého kmínu
lžíce octa
170 g den předem uvařených brambor ve slupce
2,5 lžičky soli
lžička cukru
25 dkg škvarků
sušený česnek
pažitka
25 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme odměřené množství vody. Přidáme ocet, sůl, mletý kmín, celý kmín, obě mouky, nastrouhané brambory najemno, cukr, droždí a mletý česnek. Zapneme program těsto. Pár minut před koncem hnětení přidáme nakrájené škvarky a pažitku. Necháme vykynout.

  2. Ošatku si pomoučíme hladkou moukou a vykynuté těsto do ní vložíme. Necháme opět kynout (cca 15 minut).

  3. Mezitím si nahřejeme troubu na 230°C, dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Až je trouba předehřátá, tak těsto z ošatky překlopíme na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložíme do trouby. Plech je uprostřed. Pečeme na plný výkon 10 minut, poté zvolníme na 180-190°C a pečeme dalších 40 minut. Během pečení 2x-3x pokropíme vodou.

  4. Upečený chleba přesuneme na mřížku, kde ho necháme vystydnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!