Škvarkovo-bramborový chleba
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 260 ml vlažné vody
- 420 g hladké mouky
- 80 g žitné jemně mleté chlebové mouky
- lžíce mletého kmínu
- lžička celého kmínu
- lžíce octa
- 170 g den předem uvařených brambor ve slupce
- 2,5 lžičky soli
- lžička cukru
- 25 dkg škvarků
- sušený česnek
- pažitka
- 25 g čerstvého droždí
Postup Škvarkovo-bramborový chleba
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme odměřené množství vody. Přidáme ocet, sůl, mletý kmín, celý kmín, obě mouky, nastrouhané brambory najemno, cukr, droždí a mletý česnek. Zapneme program těsto. Pár minut před koncem hnětení přidáme nakrájené škvarky a pažitku. Necháme vykynout.
Ošatku si pomoučíme hladkou moukou a vykynuté těsto do ní vložíme. Necháme opět kynout (cca 15 minut).
Mezitím si nahřejeme troubu na 230°C, dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Až je trouba předehřátá, tak těsto z ošatky překlopíme na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložíme do trouby. Plech je uprostřed. Pečeme na plný výkon 10 minut, poté zvolníme na 180-190°C a pečeme dalších 40 minut. Během pečení 2x-3x pokropíme vodou.
Upečený chleba přesuneme na mřížku, kde ho necháme vystydnout.