Skořicové suky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300-350 g hladké mouky
- 300-350 g polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 240 ml mléka
- 75 g másla
- 66 g cukru krupice
- špetka soli
- 3 větší vejce
- Náplň:
- 100 g třtinového cukru
- 80 g cukr moučka
- 1 balíček skořicového cukru
- 45 g polohrubé mouky
- 2 lžíce skořice
- 113 g másla
- smetana (nebo mléko)
- Poleva:
- 50 g cukr moučka
- 1-2 lžíce smetany nebo mléka
Postup Skořicové suky
Postup přípravy receptu
-
Odvážíme si 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, přidáme sušené droždí a vše dobře promícháme. V hrnci si ohřejeme mléko s cukrem, solí a máslem na kostičky. Zahříváme tak dlouho, aby bylo máslo skoro rozpuštěné, ale ne úplně a mléko na dotek teplé.
Mixér dáme na nejmenší rychlost a pomalu přilíváme mléčnou směs. Vejce přidáváme jedno po druhém a po každém z nich chvíli mícháme. Nastavíme mixér na nejvyšší otáčky a mícháme 3 minuty v kuse.
Nastavíme si hnětací nástavec, odvážíme 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, dobře promícháme. Postupně přisypáváme tolik mouky, až těsto nebude lepkavé. Výsledné těsto by mělo být jemné, pružné, ale nelepit se na prsty.
Uděláme z něj kouli a necháme kynout na teplém místě. Smícháme cukr, mouku a skořici a přidáme hodně studené máslo nakrájené na kostičky. Vše prsty dobře promneme. Když je těsto dvakrát větší, propíchneme ho prsty a necháme odejít vzduch.
Rozválíme pravidelný obdélník, rozetřeme náplň na těsto. Jeden z okrajů potřeme lehce smetanou (mlékem). Z druhé strany začneme rolovat těsto a na konci ho dobře spojme.
Hotovou roládu rozřízneme na 8 stejných dílů a vyskládáme suky do vymazaného plechu. Potřeme smetanou (mlékem) a necháme přikryté ještě jednou kynout v pokojové teplotě 35-50 minut.
Troubu si předehřejeme na 190°C. Až suky zase trochu nakynou, znovu je potřeme smetanou (mlékem) a dáme do trouby, o jeden rošt níž, než doprostřed. Pečeme 25-30 minut, až jsou hnědé. Když strčíme párátko doprostřed suku, musí vyjít ven čisté.
Po vytažení je naposledy potřeme smetanou (mlékem), necháme je trochu vychladnout. Poleva není nutná.
Do misky si dáme trochu moučkového cukru a přidáme jednu lžíci smetany, nebo mléka a mícháme. Přidáme tolik smetany, až vznikne lehce táhlá řídká konzistence a poléváme suky.