Shiitake omáčka

Recepty, Houby

Suroviny

120 g čerstvé houby shiitake
100 g šalotky
olej
sůl
pepř mletý
sojová omáčka
cca 1 lžička solamylu
zeleninový vývar dle potřeby
2 stroužky česneku
snítka tymiánu

Postup přípravy receptu

  1. Shiitake houby pokrájíme na nudličky, šalotku na klínky, česnek nasekáme nadrobno.

  2. Na trošce oleje osmažíme dosklovata šalotku, k ní přidáme nudličky hub a dále smažíme do jejich povadnutí.

  3. Lehce osolíme, opepříme (klidně více), přidáme česnek s tymiánem a necháme ještě krátce společně rozvonět.

  4. Přidáme pár lžic vývaru a cca 5 minut vše zvolna pod poklicí podusíme. Mezitím rozmícháme zhruba v 1 dl vývaru lžičku solamylu se lžící sojové omáčky a nálev vlijeme k houbám. Za stálého míchání necháme krátce provařit, případně dolijeme dle potřeby vývarem, dle chuti můžeme ještě opepřit, vyndáme větvičku z tymiánu a můžeme podávat.

  5. Podáváme nejlépe s rýží, ale může být i brambor nebo těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!