Shiitake omáčka
Recepty, HoubySuroviny
- 120 g čerstvé houby shiitake
- 100 g šalotky
- olej
- sůl
- pepř mletý
- sojová omáčka
- cca 1 lžička solamylu
- zeleninový vývar dle potřeby
- 2 stroužky česneku
- snítka tymiánu
Postup Shiitake omáčka
Postup přípravy receptu
-
Shiitake houby pokrájíme na nudličky, šalotku na klínky, česnek nasekáme nadrobno.
Na trošce oleje osmažíme dosklovata šalotku, k ní přidáme nudličky hub a dále smažíme do jejich povadnutí.
Lehce osolíme, opepříme (klidně více), přidáme česnek s tymiánem a necháme ještě krátce společně rozvonět.
Přidáme pár lžic vývaru a cca 5 minut vše zvolna pod poklicí podusíme. Mezitím rozmícháme zhruba v 1 dl vývaru lžičku solamylu se lžící sojové omáčky a nálev vlijeme k houbám. Za stálého míchání necháme krátce provařit, případně dolijeme dle potřeby vývarem, dle chuti můžeme ještě opepřit, vyndáme větvičku z tymiánu a můžeme podávat.
Podáváme nejlépe s rýží, ale může být i brambor nebo těstoviny.