Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na perkelt:
- 800 g vepřová kýta
- 30 g sádlo (nebo dle libosti)
- 1 cibule (velká, nasekaná)
- 3 lžičky sušené papriky
- 1 zelená paprika (nakrájené na kostičky)
- 1 žlutá paprika (nakrájené na kostičky)
- 100 g sušených rajčat (nasekaných)
- sůl
- špetka mletého římského kmínu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletý pepř
- Na tarhoňu:
- 1 kg hrubé mouky
- 4 vejce
Postup Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Postup přípravy receptu
-
Perkelt: Očištěné maso nakrájíme na 2 cm kousky.
Osmahneme cibuli na sádle až zesklovatí, a zaprášíme paprikou. Přidáme maso, papriky a rajče, sůl a promícháme, pak zakryjeme a necháme dusit.
Přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut dokud maso nezměkne.
Podáváme s haluškami nebo tarhoňou, popřípadě brambory a zapíjíme červeným vínem, jako je Egri Bikaver. Český strávník si může posloužit knedlíkem a pivem.
Tarhoňa: Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec. Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa.
Většinou vždy připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě. Hodně štěstí a Dobrou chuť! - Jó étvágyat!