Selský zapečený květákový mozeček (z remosky)
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 700 - 800 g květáku - rozebraný na růžičky bez košťálu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 50 g uzené slaniny
- 1 lžíce sádla (nebo oleje)
- 70 g cibule
- 3 vejce
- zhruba 2 vrchovaté lžíce strouhanky
Postup Selský zapečený květákový mozeček (z remosky)
Postup přípravy receptu
-
Očistěný, rozebraný květák vhodíme do vařící osolené vody a chvíli povaříme, ne moc do měkka. Květák vyjmeme a necháme trochu zchladnout.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme ji, přidáme zhruba lžíci sádla nebo oleje a drobně nakrájenou cibulku, kterou orestujeme pouze do sklovita. Odstavíme.
Květák buď na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme nebo nožem nadrobno nasekáme. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, slaninu s cibulkou, celá vejce, strouhanku a vše smícháme.
Pečící mísu remosky vyložíme papírem na pečení a rozložíme květákovou směs. Nádobu přiklopíme vrchním dílem, zapneme a pečeme zhruba 30 - 40 minut. Čas je pouze orientační. Remosku mám menší, s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.
Podáváme s vařeným bramborem a kompotem nebo mrkvovým salátem.