Selský chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g žitné mouky
1 balíček sušeného droždí (7-10 g)
2 vrchovaté lžičky mletého kmínu
2 vrchovaté lžičky soli
500 ml vody
3 lžíce octa

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny kromě vody a octa dáme do mísy a na sucho promícháme. Přidáme vlažnou vodu s octem a vypracujeme těsto, které se líně sune, je řidší. Necháme kynout 1 hodinu, pak promícháme a necháme ještě dalších 20 minut kynout.

  2. Pak je překlopíme do vymazané a žitnou moukou vysypané formy. Potřeme slanou vodou v poměru lžička soli na 5 cl vody. Pečeme 70-80 minut na 200°C.

  3. Horký vyklopíme z formy na mřížku, aby se nezapařil. První den jej necháme pouze pod utěrkou, pak běžně.

  4. Uvedené množství = forma na biskupský chlebíček. Zkoušela jsem i pouze z 500 g žitné mouky a výsledek byl stejně dobrý. Jeden z mála chlebů, které se další dny nedrobí ani netvrdnou. I po 5 dnech se dá jíst.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!