Rychlé domácí housky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 170 g celozrnné pšeničné mouky
- 130 g špaldové mouky
- 300 g žitné chlebové mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 400 ml mléka
- Na povrch:
- sůl
- mák
- různá semínka:
- sezam
- slunečnice apod
- osolené rozšehané vejce na potření
Postup Rychlé domácí housky
Postup přípravy receptu
-
Mouky v míse smícháme se špetkou soli, rozdrobíme do něj droždí, přidáme vejce, máslo a vlahé mléko.
Důkladně propracujeme ve vláčné těsto. Necháme kynout asi 1,5 hodiny, během kynutí těsto srazíme 3 x vařečkou a znova necháme vykynout.
Z těsta na vále vyválíme bochánek a následně šišku, kterou rozdělíme na stejné díly. Z nich pak dle svého oblíbeného způsobu formuje housky, dalamánky, rohlíky apod.
Na plechu necháme ještě kynout 30 min., pak potřeme vejcem a posypeme solí, mákem, semínky.
Troubu vyhřejeme na 200°C, vložíme hrnek s vodou. Pečeme při 190°C asi 35 min., pak troubu vypneme a necháme ještě 10 min dojít. Já pekla horkovzduchem, v závěru pak vypnu teplotu a nechám ventilátor běžet. S těstem se velice dobře pracuje, je tvárné jako plastelína.