Řízky a brambory, se sýrem a brokolicí

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

cca 500 g oloupaných brambor
cca 300 g brokolice
3 silnější řízky (vepřové, drůbeží...)
cca 250 g sýru Niva, Hermelínu, čedaru...
sůl
pepř
máslo
hladká mouka
vejce
strouhanka
sádlo nebo olej

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Krátce před koncem vaření naskládáme na brambory růžičky brokolice a vše dovaříme pod poklicí doměkka. Po scezení odebereme cca 150 gramů brokolice stranou a nahrubo ji rozmačkáme a smícháme se zhruba polovinou nastrouhaného nebo drobně pokrájeného sýru dle chuti. Směs můžeme ještě dle chuti dochutit špetkou muškátového květu nebo sušeným česnekem, případně přidat například kousek jemně pokrájené slaniny či šunky.

  2. Hotovou směsí naplníme řízky, které jsme opatrně prořízli a vytvořili tak hlubokou kapsu, rukou je mírně zploštíme, aby se následně rovnoměrně osmažily. Naplněné řízky mírně (dle slanosti sýru) osolíme, opepříme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozpáleném sádle (oleji) je osmažíme z obou stran dozlatova.

  3. Scezené vařené brambory s brokolicí a lžící másla rozšťoucháme, vmícháme zbylý, drobně pokrájený nebo hrubě nastrouhaný sýr. Mléko nebo smetanu můžeme přidat dle požadované hustoty, ale brokolice je vodnatější, tak tekutinu přidáváme až během šťouchání.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!