Restovaná vepřová játra s jemným vinným přelivem

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

500 g vepřových jater
1-2 KL hrubozrnné hořčice
1 nadrcená sušená chilli paprička
4 PL olivového oleje
pepř
sůl
2 snítky libečku nebo estragonu
50 g šalotky
100 ml bílého vína
2 žloutky
40 g másla
100 g anglické slaniny (na plátky pokrájené)

Postup přípravy receptu

  1. Játra omyjeme, odblaníme, osušíme, pokrájíme na větší plátky, po stranách nařízneme a opepříme. Posypeme lístky libečku nebo estragonu a vložíme do nádoby, přidáme sušenou chilli papričku a potřeme většinou oleje.

  2. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Zprudka opékáme na rozpálené pánvi z obou stran doměkka. Ke konci restování přidáme opéci plátky anglické slaniny.

  3. V menším kastrůlku přivedeme k varu pokrájenou šalotku s vínem a vaříme do doby, než se víno zredukuje na polovinu. Vmícháme hrubozrnou hořčici, posekané bylinky.

  4. Nádobu s vínem stáhneme stranou a postupně vmícháváme do nádoby tuk, utřený se žloutky. Dochutíme solí a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí.

  5. Orestovaná játra se slaninou, přelijeme jemným, vinným přelivem a podáváme je s opečeným bramborem nebo hranolky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!