Řecké fašírky v citrónové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa
- 1 velká cibule
- 4 větší stroužky česneku
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce sladké smetany
- petrželová nať
- tymián - větvičky
- 5 lístků šalvěje
- majoránka
- 1 čajová lžička pálivé mleté papriky
- 1 čajová lžička sladké mleté papriky
- 1 kávová lžička kmínu
- 1 kávová lžička mletého pepře
- 1 čajová lžička soli
- hladká mouka na obalení
- olej na pečení
- Na omáčku:
- 200 ml masového vývaru
- 250 ml sladké smetany
- 1 čajová lžička hladké mouky
- 2 žloutky
- šťávu z 1/2 citronu
Postup Řecké fašírky v citrónové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Miesane maso kupujem pol na pol bravcove a hovadzie. Idealne by samozrejme bolo, keby bravcove bolo nahradene jahnacim. Neviem ako u Vas, ale u nas by sa to nezjedlo, tak robim takto. Mam velke stastie, ze cerstve bylinky v Mnichove predavaju v kazdom obchode, takze pouzivam tie. Vy ich mozete samozrejme nahradit susenymi. Mozete pridat aj oregano, ale mne oregano nechuti, tak som ho vynechala.
Cibulu nasekame na drobno, cesnak prelisujeme. Z tymianovych a majorankovych vetviciek pouzijem len listky a tiez nasekam.
Maso vymiesame s vajcom, bylinkami, koreninami, smotanou, cibulou a cesnakom. Miesame dovtedy, kym sa nam masa uplne nespoji do 1 kompaktnej hmoty.
Vlhkymi rukami tvorime fasirky. Fasirky velmi zlahka obalime v hladkej muke. Na panvici rozohrejeme olej. Fasirky opecieme na jednej strane cca 5 minut, otocime, stisime trosku zdroj tepla a opekame 10 minut.
K opecenym fasirkam vlejeme masovy vyvar. Privedieme do varu, stisime zdroj tepla a dusime pod pokrievkou cca 30 minut.
Fasirky odlozime na teple miesto, tekutinu prelejeme do rajnice a nechame varit. V smotane rozslahame zltky a muku. Vypekovu polievku neustale slahame a prilievame do nej smotanu. Varime kym nezacne omacka hustnut. Nakoniec do nej zaslahame citronovu stavu.
Uvarime cestovinovu ryzu podla navodu na obale. Omacku som uz nedochucovala a preliala som nou fasirky.