Řecké fašírky v citrónové omáčce

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g mletého masa
1 velká cibule
4 větší stroužky česneku
1 vejce
3 polévkové lžíce sladké smetany
petrželová nať
tymián - větvičky
5 lístků šalvěje
majoránka
1 čajová lžička pálivé mleté papriky
1 čajová lžička sladké mleté papriky
1 kávová lžička kmínu
1 kávová lžička mletého pepře
1 čajová lžička soli
hladká mouka na obalení
olej na pečení
Na omáčku:
200 ml masového vývaru
250 ml sladké smetany
1 čajová lžička hladké mouky
2 žloutky
šťávu z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Miesane maso kupujem pol na pol bravcove a hovadzie. Idealne by samozrejme bolo, keby bravcove bolo nahradene jahnacim. Neviem ako u Vas, ale u nas by sa to nezjedlo, tak robim takto. Mam velke stastie, ze cerstve bylinky v Mnichove predavaju v kazdom obchode, takze pouzivam tie. Vy ich mozete samozrejme nahradit susenymi. Mozete pridat aj oregano, ale mne oregano nechuti, tak som ho vynechala.

  2. Cibulu nasekame na drobno, cesnak prelisujeme. Z tymianovych a majorankovych vetviciek pouzijem len listky a tiez nasekam.

  3. Maso vymiesame s vajcom, bylinkami, koreninami, smotanou, cibulou a cesnakom. Miesame dovtedy, kym sa nam masa uplne nespoji do 1 kompaktnej hmoty.

  4. Vlhkymi rukami tvorime fasirky. Fasirky velmi zlahka obalime v hladkej muke. Na panvici rozohrejeme olej. Fasirky opecieme na jednej strane cca 5 minut, otocime, stisime trosku zdroj tepla a opekame 10 minut.

  5. K opecenym fasirkam vlejeme masovy vyvar. Privedieme do varu, stisime zdroj tepla a dusime pod pokrievkou cca 30 minut.

  6. Fasirky odlozime na teple miesto, tekutinu prelejeme do rajnice a nechame varit. V smotane rozslahame zltky a muku. Vypekovu polievku neustale slahame a prilievame do nej smotanu. Varime kym nezacne omacka hustnut. Nakoniec do nej zaslahame citronovu stavu.

  7. Uvarime cestovinovu ryzu podla navodu na obale. Omacku som uz nedochucovala a preliala som nou fasirky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!