Radhošťské halušky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na halušky:
6 větších brambor
250 g polohrubé mouky
1 vajíčko
sůl
voda na uvaření
800 g kysaného zelí
1/2 lžičky kmínu
sůl
cukr
200 g uzené slaniny (domácí)
2 cibule
2 lžíce hladké mouky
4 plátky kotlety (uzené)
2 klobásky (domácí)
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme, vyškvaříme, přidáme na céčka nakrájenou cibuli, dorůžova orestujeme a odstavíme. Cibuli vyjmeme a dáme na ubrousek okapat.

  2. Oloupané brambory na jemno nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, osolíme, přidáme vajíčko, mouku a vymícháme přiměřeně husté těsto, aby se nerozvařilo.

  3. Přes haluškovač pasírujeme těsto do vroucí vody, odlepíme ode dna a necháme ještě minutu provařit. Halušky scedíme, propláchneme teplou vodou a ihned promícháme s vyškvařenou slaninou.

  4. Zelí překrájíme na menší kousky, okmínujeme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Zbytek slaniny vyškvaříme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, necháme zrůžovět, přidáme hladkou mouku, krátce zarestujeme a za stálého míchání vlijeme do zelí.

  5. Zelí necháme cca 15 minut provařit a podle potřeby osolíme a osladíme. Na rozehřátém oleji prohřejeme plátky uzeného a na ježka nakrájené klobásy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!