Radhošťské halušky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na halušky:
- 6 větších brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- sůl
- voda na uvaření
- 800 g kysaného zelí
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- cukr
- 200 g uzené slaniny (domácí)
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 plátky kotlety (uzené)
- 2 klobásky (domácí)
- slunečnicový olej
Postup Radhošťské halušky
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme, vyškvaříme, přidáme na céčka nakrájenou cibuli, dorůžova orestujeme a odstavíme. Cibuli vyjmeme a dáme na ubrousek okapat.
Oloupané brambory na jemno nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, osolíme, přidáme vajíčko, mouku a vymícháme přiměřeně husté těsto, aby se nerozvařilo.
Přes haluškovač pasírujeme těsto do vroucí vody, odlepíme ode dna a necháme ještě minutu provařit. Halušky scedíme, propláchneme teplou vodou a ihned promícháme s vyškvařenou slaninou.
Zelí překrájíme na menší kousky, okmínujeme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Zbytek slaniny vyškvaříme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, necháme zrůžovět, přidáme hladkou mouku, krátce zarestujeme a za stálého míchání vlijeme do zelí.
Zelí necháme cca 15 minut provařit a podle potřeby osolíme a osladíme. Na rozehřátém oleji prohřejeme plátky uzeného a na ježka nakrájené klobásy.