Pšenično-žitný chleba se semínky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 40 g pravidelně krmeného kvásku
- 200 g žitné chlebové mouky
- 200 g vody
- – smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 160-170 g vody
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- větší hrst dýňových (slunečnicových) semínek
- 2 lžičky soli
Postup Pšenično-žitný chleba se semínky
Postup přípravy receptu
-
k vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě a síle kvásku.
Vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometeme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/45-50 minut).