Pšenično-žitný chleba se semínky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

40 g pravidelně krmeného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
200 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
160-170 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
větší hrst dýňových (slunečnicových) semínek
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. k vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  2. Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě a síle kvásku.

  3. Vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometeme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/45-50 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!