Pražma s citrony a hráškovým pyré
Recepty, RybySuroviny
- 1 filátko pražmy královské
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 bio citronu
- sůl
- Hráškové pyré:
- 200 g mraženého hrášku
- 10 g másla
- 1/2 šalotky
- 1-2 PL smetany 33%
- sůl
- Glazované mrkvičky:
- 50 g prané karotky
- kousek másla (10 g)
- 1 KL medu
- čerstvě mletý pepř
- malá špetka soli
- Na dozdobení:
- vločková sůl
Postup Pražma s citrony a hráškovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravte hráškové pyré. V kastrůlku rozpusťte oříšek másla. Šalotku nakrájejte na jemno a zpěňte. Přidejte hrášek, zalijte 100 ml vody anebo zeleninového vývaru. Přidejte špetku soli a vařte cca 3-5 minut. Přilijte smetanu a tyčovým mixérem vymixujte dohladka.
Připravte mrkvičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a na 2 minuty povařte mrkvičky. Na pánvičce opět rozpusťte máslo, přidejte med a přisypte mrkvičky. Lehce opepřete a promíchávejte, dokud se mrkvičky nezačnou lesknout a lepit.
Filátko přeřízněte na šikmo. Rybu z obou stran osolte.
Citron nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte citron a rybu položte na pánev kůží dolů. Asi po 1-2 minutách obraťte a dopečte stejně tak dlouhou dobu. Během pečení pokládejte na rybu plátky citronů.
Na talíř naservírujte pyré, mrkvičky a navrch rybu s citrony. Posypte vločkovou solí.