Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

cca 400 g bílých fazolí uvařených, propláchnutých a okapaných;jinak můžete použít již uvařené a zmrazené (nyní rozmražené);či kupované v konzervě
2-3 stroužky česneku posekaného nožem na malé kousíčky (jestli máte poctivý český česnek, tak s ním raději opatrněji, je chuťově silný)
cca 1 lžíce jemně nasekaných lístečků rozmarýnu
1/2 citronu na šťávu
cca 100 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu na případné doladění konzistence
3-4 lžíce kvalitního olivového oleje
sůl
čerstvě namletý pepř
jako bonus jsem si dopřála trochu drcených sušených chilli papriček
přiměřeně drceného růžového pepře

Postup přípravy receptu

  1. Do misky vložte okapané vařené fazole, nasekaný česnek s rozmarýnem, přilijte olivový olej, zakapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete.

  2. Celé to pak řádně promixujte tyčovým mixerem, nemusí to být všechno úplně na padrť, ale velké kusy fazolových slupek taky nejsou úplně žádoucí. Pokud tyčový mixer nemáte, tak využijte síly svých rukou a rozmačkejte hmotu na co nejjemnější konzistenci (můžete si pomoci i šťouchadlem na brambory). Dobře zamíchejte a ochutnejte.

  3. Fazole pomazánce odeberou hodně vlhkosti a pokud by se pomazánka úplně rozpadala, tak se dá vše krásně doladit postupným přidáváním zakysané smetany. Mne vystačilo cca 1 dcl na celou dávku. Ochutnejte znovu a případně dosolte.

  4. Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu je lepší trošku odležená v chladu, takže pokud jí na chvíli necháte v lednici, tak tím jen získáte na chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!