Polévka s drožďovými knedlíčky

Recepty, Polévky

Suroviny

kosti
hovězí maso
kuřecí maso
cibule
mrkev
petržel
celer
sůl
pepř
Na knedlíčky:
40 g (jedna kostka) droždí
strouhanka
sůl
muškátový květ nebo oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Kosti a maso omyjeme, přidáme oloupanou a rozkrojenou cibuli, jednu oloupanou mrkev, petržel a kousek celeru a uděláme silný vývar. Pokud máme v lednici zamrazené kostičky domácího vývaru (demiglace), tak přidáme jednu nebo dvě kostky.

  2. Pak si nastrouháme čerstvou mrkev, petržel a celer nebo nakrájíme na jemno a vložíme do hotového vývaru. Dochutíme solí, pepřem, maggi.

  3. Připravíme si knedlíčky: V malém kastrůlku rozpustíme lžíci másla, přidáme rozdrobenou kostičku droždí (pokud chceme výraznější chuť, můžeme dát kostky dvě) a mícháme, dokud se droždí úplně nerozpustí. Když se rozpustí, tak se začne za chvíli přichytávat k okrajům rendlíku a začne hnědnout.

  4. Sundáme z plynu, zamícháme a necháme vychladnout. Pak trochu osolíme, přidáme špetku muškátového květu a jedno celé vejce. Strouhankou zahustíme tak, aby se dali vytvářet knedlíčky.

  5. Ty pak ještě obalíme ve strouhance a vhazujeme do vroucího vývaru. Jakmile knedlíčky vyplavou, jsou hotové. Na zkoušku si uděláme nejprve jeden knedlíček, když vyplave na povrch polévky, tak ho vyndáme, rozkrojíme a pokud se uvnitř nelepí a nerozvařil se, tak je hustota v pořádku a můžeme dělat ostatní knedlíčky.

  6. V talíři ozdobíme polévku čerstvou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!