Pocákané broskvové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku
150 g polotučného tvarohu
100 ml mléka
100 ml slunečnicového oleje
100 g marcipánu
75 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka soli
Kém:
500 g broskví
750 ml mléka
80 g cukru krupice
2 pl cukru krupice
2 sáčky vanilkového pudinku
500 g zakysané smetany
75 g vlašských ořechů
Na polevu:
100 g cukru moučka
1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Dáme do nádoby s nepřilnavým povrchem, posypeme 2 lžícemi cukru a chvilku povaříme. Broskve tím ztratí svojí ostrost a pustí šťávu, která by nám jinak dělala neplechu.Broskve scedíme.

  2. Marcipán nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku smícháme s kypřícím práškem a ostatními přísadami na těsto. Nakonec přidáme hoblinky marcipánu. Nezpracováváme příliš dlouho jinak začne těsto lepit.

  3. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na velikost 30x40 cm. Vložíme do plechu stejných rozměrů s vyšším okrajem vyloženém pečícím papírem.

  4. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Potáhneme ho potravinářskou folií, aby se neudělal škraloup a necháme chvilku (stačí 10 minut) vychladnout. Zatím si nasekáme ořechy na hrubší kousky.

  5. Pudink smícháme se zakysanou smetanou a nalijeme na těsto. Na to klademe okapané osminky broskví a celé to pak zasypeme nasekanými ořechy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 35-40 minut.

  6. Upečený moučník necháme vychladnout. Nakonec si na polevu prosejeme moučkový cukr, promícháme s citronovou šťávou a pocákáme moučník. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!