Pocákané broskvové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- 150 g polotučného tvarohu
- 100 ml mléka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 g marcipánu
- 75 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- Kém:
- 500 g broskví
- 750 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- 2 pl cukru krupice
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 500 g zakysané smetany
- 75 g vlašských ořechů
- Na polevu:
- 100 g cukru moučka
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
Postup Pocákané broskvové řezy
Postup přípravy receptu
-
Broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Dáme do nádoby s nepřilnavým povrchem, posypeme 2 lžícemi cukru a chvilku povaříme. Broskve tím ztratí svojí ostrost a pustí šťávu, která by nám jinak dělala neplechu.Broskve scedíme.
Marcipán nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku smícháme s kypřícím práškem a ostatními přísadami na těsto. Nakonec přidáme hoblinky marcipánu. Nezpracováváme příliš dlouho jinak začne těsto lepit.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále na velikost 30x40 cm. Vložíme do plechu stejných rozměrů s vyšším okrajem vyloženém pečícím papírem.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Potáhneme ho potravinářskou folií, aby se neudělal škraloup a necháme chvilku (stačí 10 minut) vychladnout. Zatím si nasekáme ořechy na hrubší kousky.
Pudink smícháme se zakysanou smetanou a nalijeme na těsto. Na to klademe okapané osminky broskví a celé to pak zasypeme nasekanými ořechy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 35-40 minut.
Upečený moučník necháme vychladnout. Nakonec si na polevu prosejeme moučkový cukr, promícháme s citronovou šťávou a pocákáme moučník. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.