Pizza (celozrnná)

Recepty, Pizzy

Suroviny

Těsto:
100 g celozrnné pšeničné mouky
60-70 ml vody
5 g droždí
1 lžička panenského olivového oleje
špetka soli
Sugo di pomodoro:
1 konzerva loupaných rajčat (400g)
200 g čerstvých rajčat
1/2 cibule
1 menší mrkev
1 řapík celeru
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1/2 svazku bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku a sůl. Uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou.

  2. Promícháme a přidáme olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. (Pokud se necítíte, můžete si nechat zadělat těsto v domácí pekárně). Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence.

  3. Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychalo.

  4. Uložíme do lednice spinkat a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás.

  5. Druhý den ho vyndáme a necháme 1hod odležet.

  6. Pomocí rukou a prstů vytvarujeme kulatou tenkou placku.

  7. Potřeme ji sugem a přidáme libovolné suroviny. Mezitím se nám již rozehřívá trouba (min. na 250°C) spolu s plechem.

  8. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší.

  9. Jakmile je trouba nahřátá, rychle dáme pizzu na horký plech a pečeme přibližně 10-15min. Po upečení nejlépe ihned zdlábneme.

  10. Přprava suga: Čerstvá rajčata, celer, mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme zeleninu i konzervovaná rajčata a za občasného míchání dusíme asi 1hod.

  11. Poté omáčku propasírujeme a ještě 30min necháme vařit na mírném ohni.;, "Odstavíme, prolisujeme česnek. podle chuti přidáme cukr a sůl a vhodíme nasekanou bazalku. Suga si připravuji vždy více a zavařuji si ho. Na pizzu dávám přibližně 4-5 lžic.

  12. Naše oblíbené: Margherita - sugo, rajčata, mozzarella, bazalka, Quatro formagi - sugo, 4 druhy sýra (mozzarella, gorgonzola, parmezán, místo fontiny dáváme hermelín), al Prosciutto e Funghi - sugo, šunka, žampiony, mozzarella (někdy dáváme goudu), Tonno - sugo, tuňák, olivy, šalotka


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!