Pizza (celozrnná)
Recepty, PizzySuroviny
- Těsto:
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 60-70 ml vody
- 5 g droždí
- 1 lžička panenského olivového oleje
- špetka soli
- Sugo di pomodoro:
- 1 konzerva loupaných rajčat (400g)
- 200 g čerstvých rajčat
- 1/2 cibule
- 1 menší mrkev
- 1 řapík celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 svazku bazalky
Postup Pizza (celozrnná)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku a sůl. Uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou.
Promícháme a přidáme olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. (Pokud se necítíte, můžete si nechat zadělat těsto v domácí pekárně). Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychalo.
Uložíme do lednice spinkat a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás.
Druhý den ho vyndáme a necháme 1hod odležet.
Pomocí rukou a prstů vytvarujeme kulatou tenkou placku.
Potřeme ji sugem a přidáme libovolné suroviny. Mezitím se nám již rozehřívá trouba (min. na 250°C) spolu s plechem.
Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší.
Jakmile je trouba nahřátá, rychle dáme pizzu na horký plech a pečeme přibližně 10-15min. Po upečení nejlépe ihned zdlábneme.
Přprava suga: Čerstvá rajčata, celer, mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme zeleninu i konzervovaná rajčata a za občasného míchání dusíme asi 1hod.
Poté omáčku propasírujeme a ještě 30min necháme vařit na mírném ohni.;, "Odstavíme, prolisujeme česnek. podle chuti přidáme cukr a sůl a vhodíme nasekanou bazalku. Suga si připravuji vždy více a zavařuji si ho. Na pizzu dávám přibližně 4-5 lžic.
Naše oblíbené: Margherita - sugo, rajčata, mozzarella, bazalka, Quatro formagi - sugo, 4 druhy sýra (mozzarella, gorgonzola, parmezán, místo fontiny dáváme hermelín), al Prosciutto e Funghi - sugo, šunka, žampiony, mozzarella (někdy dáváme goudu), Tonno - sugo, tuňák, olivy, šalotka